Katten weetjes

75 vreemde en interessante weetjes over katten

 

Ongeveer een kwart van de Westerse huishoudens heeft een kat in huis rondlopen. Maar ook genoeg mensen die geen kat als huisdier hebben, kunnen deze beestjes wel waarderen. Of je nu ailurofiel bent, of helemaal geen kattenliefhebber, wellicht ontdek je hier en aantal leuke, leerzame dingetjes.

 1. Katten zijn één van de populairste huisdieren. Er lopen wereldwijd maar liefst meer dan 500 miljoen huiskatten rond. Deze worden onderverdeeld in meer dan 50 rassen.
 2. Slechts 5% van alle katten die als huisdier worden gehouden, zijn raskatten.
 3. De mens houdt al meer dan 10.000 jaar katten als huisdieren.
 4. De urine van katten licht op wanneer het met UV-licht wordt bestraald. Mocht je willen achterhalen of je kat of kitten een ongelukje heeft gehad, kun je met behulp van een UV-lamp (blacklight) de plaats achterhalen.
 5. Een kwart van de kattenbezitters die hun kat in bad doet, droogt ze daarna netjes af met de föhn.
 6. Katten kneden om hun territorium af te bakenen. Dit komt doordat ze door de onderkant van hun pootjes zweten, en dat vegen ze door te kneden af als markeringsmechanisme.
 7. Katten hebben ook een ‘vingerafdruk’. Het patroon op hun neus is namelijk uniek.
 8. Alleen een huiskat houdt zijn of haar staart rechtop tijdens het lopen. Wilde katten houden hun staart horizontaal of tussen hun achterpoten.
 9. Als een kat vlakbij je staat of loopt, en zijn of haar staart trilt, is dat de grootste liefdesexpressie die hij of zij je kan geven.
 10. Als een kat fel met zijn of haar staart kwispelt, is hij of zij in een slechte bui. Houd afstand en verwar het vooral niet met het vriendelijke gekwispel van een hond.
 11. Het kattenluikje is uitgevonden door Isaac Newton. Jawel, dezelfde als de ontdekker van de zwaartekracht.
 12. Tijdens haar vruchtbare levensperiode kan een poes meer dan 100 kittens op de wereld zetten. Een enkel paar katten en hun nakomelingen kunnen in slechts 7 jaar maarliefst 420 duizend kittens krijgen!
 13. In de Westerse wereld wordt meer uitgegeven aan kattenvoer dan aan babyvoeding.
 14. Een mannelijke kat wordt een kater genoemd. Een vrouwelijke kat noem je een poes. Een jong katje heet een kitten. Een groep katten wordt soms een cluster genoemd, maar dit is geen officiële naam aangezien katten vaak solitair leven.
 15. Hoe meer je tegen je kat praat, hoe meer hij of zij terug praat.
 16. Wanneer kittens een week oud zijn, beginnen ze met dromen.
 17. 30% van de tijd die een kat wakker is, besteedt het aan het verzorgen van zichzelf.
 18. De gemiddelde huiskat brengt ongeveer 15 maanden spinnend door.
 19. De kaken van een kat kunnen niet zijwaarts bewegen.
 20. De meerderheid van de katten heeft geen wimpers.
 21. Katten kunnen meer dan 100 verschillende geluiden produceren, dat is tien maal meer dan honden kunnen.
 22. In 1879 werden in België 37 katten gebruikt om de post te bezorgen in kleine dorpen. Helaas konden de katten de benodigde discipline niet opbrengen. Tijdens het bezorgen vielen ze gewoon in slaap, of gingen achter vogels, muizen of pluisjes aan.
 23. Er is geen kattenvoer met muizensmaak. De reden hiervoor is dat de testopbjecten (katten dus) het niet lekker vonden.
 24. Katten kunnen in het donker goed zien, omdat hun ogen het licht reflecteren. Het licht gaat hun ogen in, en wordt weer teruggereflecteerd, het zijn dus een soort van ingebouwde oplaadbare zaklampen.
 25. Wanneer katten blij zijn, knijpen ze hun ogen dicht.
 26. Katten miauwen zelden naar andere katten.
 27. Om hun gevoelens als affectie, honger, verveling, angst, woede en blijheid verbaal te communiceren, gebruiken ze niet hun natuurlijke geluidsfrequentie. Deze is namelijk veel lager dan mensen kunnen horen. Hierom denken sommige onderzoekers dat katten hun geluidsfrequentie hebben aangepast aan het gehoor van de mens, zodat ze hun wensen makkelijker naar hun personeel kunnen overbrengen.
 28. Katten slapen meer dan de helft van de tijd. De gemiddelde kat slaapt ongeveer 14 uur per dag, maar er zijn ook katten die slechts 12 uur per dag slapen, en ook exemplaren die wel 20 uur per dag in dromenland zijn.
 29. Katten behoren tot één van de slimste diersoorten en kunnen de gemoedstoestand en gevoelens van een mens interpreteren, al handelen ze daar niet altijd naar.
 30. Witte katten met blauwe ogen zijn vaak vanaf hun geboorte blijvend doof.
 31. Je kunt je kat leren om het (mensen)toilet te gebruiken. Sommigen kun je zelfs leren om door te trekken.
 32. De Maine Coon is het grootste van de raskatten. Ze kunnen tot wel 11 kilo zwaar worden. Deze 11 kilo zijn een gezond gewicht, obese katten kunnen (afhankelijk van de ernst van de obesitas en het ras van de kat) uiteraard zwaarder worden.
 33. Mensen hebben een blikveld van 180 graden. Katten kunnen echter ook een beetje achter zich kijken, hun blikveld is namelijk 220 graden.
 34. Katten hebben 5 wervels meer dan mensen, namelijk 30.
 35. Ook hebben ze meer botten dan mensen. Mensen hebben 206 botten, katten 230.
 36. Mensen hebben echter wel meer tanden dan katten, zij hebben er namelijk maar 30, mensen 32.
 37. Katten worden gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar oud. Binnenkatten worden gemiddeld ouder dan buitenkatten. Dit komt doordat buitenkatten over het algemeen aan meer gevaren worden blootgesteld dan binnenkatten.
 38. De oudste kat ooit was Creme Puff. Zij werd geboren op 3 augusuts 1967 en stierf 38 jaar en 3 dagen later, op 6 augusuts 2005.
 39. Katten kunnen 14 maal beter ruiken dan mensen.
 40. Hun lichaamstemperatuur ligt tussen de 38 en 39 graden Celcius.
 41. Katten hebben 18 tenen. Vijf aan elke voorpoot en vier aan elke achterpoot.
 42. Sommige katten hebben (net als sommige mensen) een afwijking, waardoor ze meer tenen an een poot hebben. Dit wordt polydactiel genoemd. Een kat genaamd Jake had zeven tenen aan elke poot en is met 28 tenen voor zover bekend de meest polydactiele kat ooit.
 43. In Halifax in Canada hebben de meeste katten zes tenen aan de voorpoten. dit komt door een genetische afwijking die zich al generaties lang onder de lokale katten verspreidt.
 44. De hartslag van een kat ligt tussen de 120 en de 240 slagen per minuut. Dit verschilt enorm tussen de verschillende rassen. Het hart van een klein ras slaat over het algemeen sneller dan dat van een groot ras.
 45. Katten in rust halen tussen de 20 en 40 maal per minuut adem. Ook dit verschilt enorm tusen de verschillende rassen.
 46. Mingo, een Maine coon in Finland, had op 30 juli 2004 een snorhaar van 17,4 cm lang. Dit is de langste snorhaar die ooit bij een kat is gemeten.
 47. Katten kunnen snelheden van 50 km/u bereiken.
 48. Katten hebben vier rijen snorharen.
 49. Oudere katten kunnen enorm aggressief reageren op kittens.
 50. Het flexibele lijf van de kat is helemaal aangepast om op kleine dieren zoals muizen en ratten te jagen. Hetzelfde geldt voor hun tanden.
 51. In ieder oor hebben katten 32 spieren.
 52. Zwart-witte en vooral zwarte katten verblijven meestal langer in een asiel dan hun soortgenoten met een andere vachtkleur.
 53. De kleinste volgroeide kat ooit leefde in Singapore en woog slechts 2 kilo.
 54. Na een gevaarlijke situatie of een gevecht met een andere kat, wast een kat zichzelf. Dit doet hij of zij om zich op zijn of haar gemak te stellen door iets natuurlijks en instinctiefs te doen.
 55. De meeste katten overleven een val van 10 meter hoogte.
 56. Katten gebruiken hun snorharen om te bepalen of ze door een bepaalde opening kunnen. De snorharen fungeren als antenne, ze zijn net zo breed als het breedste punt van de kat. Kunnen de snorharen er niet door, dan komt de kat klem te zitten als hij of zij het toch probeert.
 57. In Beni Hassan in Egypte zijn in 1888 ongeveer driehonderd gemummificeerde katten gevonden. Sommigen worden ten toon gesteld aan het publiek, maar een groot deel is naar Groot-Brittannïe verscheept en daar als mest over de akkers gestrooid.
 58. Katten beschouwen ons eerder als grote katten dan zichzelf als kleine mensen.
 59. Het is een mythe dat katten kleurenblind zijn. Katten kunnen wel degelijk onderscheid maken tussen blauw, rood en groen.
 60. De Perzische kat Bluebell heeft veertien kittens tegelijk geworpen. Dit is voor zover bekend de grootste worp kittens die allemaal overleefden.
 61. Wanneer een kat een dode (of soms zelfs nog levende) prooi zoals een vogel of muis mee naar huis neemt, moet je hem of haar hiervoor bedanken. Hoe walgelijk je de muis of vogel ook vindt, je kat denkt dat hij of zij je een heel groot geschenk heeft gegeven en het is een groot teken van affectie.
 62. Een worp kittens kan afkomstig zijn van meerdere vaders.
 63. Pasgeboren kittens hebben blauwe ogen. De kleur verandert vaak als ze ouder worden.
 64. De Oude Egyptenaren schoren hun wenkbrauwen af als hun kat overleed. Als iemand een kat vermoorde, kon diegene daar de doodstraf voor krijgen. Ze behandelden hun katten als Goden, de katten waren heilig. De gemiddelde kattenbezitter zal beamen dat de katten zich nog steeds zo gedragen.
 65. Een moederpoes spint als het tijd is dat de kittens moeten drinken. De kittens spinnen terug wanneer ze ongeveer een week oud zijn. Dit is ofwel een blije dankbetuiging, ofwel een verzoek tot meer melk.
 66. De Zwarte Pest epidemie in Europa was te wijten aan de heksenjacht. Mensen die een kat in huis hadden, werden ervan beschuldigd aan hekserij te doen. De katten werden ofwel afgemaakt, ofwel door de eigenaren opgesloten en verborgen. Hierdoor hadden de ratten vrij spel, waardoor zij zich vrijuit konden vermenigvuldigen en de Zwarte Pest die ze bij zich droegen door Europa konden verspreiden.
 67. In tegenstelling tot andere huisdieren, zijn katten de afgelopen 4000 jaar maar weinig veranderd.
 68. Nadat katten hebben gegeten, wassen ze zichzelf. Hun instinct vertelt ze dat ze de geur van voedsel van zich af moeten wassen, zodat roofdieren dat niet ruiken en achter de kat aan komen.
 69. Katten kunnen hun oren onafhankelijk van elkaar draaien. Dat is handig bij het luisteren naar bijvoorbeeld een prooi.
 70. De snorharen van een kat kunnen bewegingen detecteren die wel 2000 maal kleiner zijn dan de dikte van een menselijke hoofdhaar.
 71. Een kat gebruikt zijn of haar staart om in balans te blijven. De staart is ook handig als communicatiemiddel; aan de houding van de staart is het humeur van de kat af te lezen. Katten die worden geboren zonder staart, of deze door een ongeluk kwijtraken, redden zich echter wel, want ze hebben nog wat andere manieren om hun balans te houden.
 72. Verwilderde katten worden vaak als een plaag en bedreiging gezien voor de natuurlijke fauna. Verwilderde katten zijn niet net als wilde katten (die een andere soort binnen het geslacht Felis zijn) niet benaderbaar door mensen en op straat geboren. Hun (voor)ouders kunnen zwerfkatten geweest zijn, die door menselijk toedoen op straat zijn beland. Verwilderde katten worden niet opgevangen en afhankelijk van hun locatie uitgeroeid.
 73. De zwaarse huiskat ooit gewogen had een gewicht van ruim 21 kilogram.
 74. Katten houden er enorm van om te spelen. Vooral kittens gaan graag achter speeltjes aan en vechten vaak spelend. Dit nepvechten tussen de kittens onderling is een goede manier voor ze om hun jaag- en vechtvaardigheden te oefenen.
 75. Katten kunnen levensgevaarlijke jagers zijn. Ze zijn stiekem, erg stiekem. Ze lopen met hun achterpoten in bijna dezelfde pas als de voorpoten. Dit zorgt voor een minimum aan geluid en scheelt bijna de helft aan sporen.

 

 

Post Author: admin