Je herkent het vast wel: al weken of maanden let je echt op wat je eet, maar weigeren de kilo’s eraf te gaan. Misschien ligt dat wel aan een van deze onverwachte dieetsaboteurs.
1. Granola
Hoewel granola steevast terugkomt in het lijstje van gezonde ontbijten, is het niet de meest gezonde manier om je dag te beginnen. Meestal bevat de granola die je koopt in de winkel veel suiker en weinig voedingsvezels. Een gezond ontbijt moet net het tegenovergestelde bevatten.
2. Smoothies
Hoewel smoothies gemaakt worden van fruit, zijn ze niet altijd het meest gezonde alternatief voor een maaltijd of tussendoortje. Als je fruit mixt, worden immers de vezels in kleine stukjes gebroken. Daardoor moet het lichaam minder moeite doen om ze te verteren en worden de vruchtensuikers sneller opgenomen in het bloed. Dat resulteert in een onmiddellijke stijging van je suikerspiegel, die je lichaam gaat counteren door de productie van insuline te verhogen. Dankzij die efficiënte tegenreactie zal je bloedsuikerspiegel pijlsnel dalen. Zo sterk zelfs dat er een suikerdip optreedt, en je even later met ‘een hongertje’ opnieuw naar zoete voedingswaren grijpt. Eet je gewoon een stuk fruit, dan verloopt dat proces veel geleidelijker aan. Qua voedingswaarde kies je wel liever een smoothie boven een glas frisdrank of een koek, maar je mag ze niet in het oneindige vervangen door smoothies want fruitsuiker blijft suiker.
3. Vetarme voeding
Vetarme voeding mag dan wel gezond klinken, dat is ze meestal niet. Voor veel mensen is vetarme voeding immers een vrijgeleide om er meer van te eten. En als je het vet uit eten haalt, moet je de smaak ook vervangen wat meestal gebeurt door suiker en zout toe te voegen. Bovendien zijn de juiste soort vetten essentieel voor een gezond dieet. Probeer daarom genoeg onverzadigde vetten uit bijvoorbeeld vis, avocado en olijfolie in je voedingspatroon op te nemen. Laat verzadigde en transvetten – op het etiket ‘gehydrogeneerd vet’ of ‘plantaardig vet, gedeeltelijk verhard’ – daarentegen links liggen.
4. Salades
Als je denkt dat je op restaurant beter een salade neemt, kom je helaas vaak bedrogen uit. De calorieën in zo’n salade lopen snel op tot wel achthonderd of meer. Vaak zijn het de dingen die toegevoegd worden aan je salade, denk aan die blokjes kaas, spekjes, croutons, romige dressings, die de calorieën de hoogte doen ingaan. Met een grote kom vol gezonde groenten is daarentegen natuurlijk niets mis.
5. Wraps
Gevuld met sla, tomaat, hummus en wat kip, vis of vlees lijkt een wrap een gezonde keuze. Toch bevatten die platte pannenkoeken op zich vaak al driehonderd calorieën. Als je er dan nog wat kaas, koude charcuterie of een dressing aan toevoegt, kom je algauw aan een maaltijd van zevenhonderd calorieën, die bovendien meer aanvoelt als een snack dan een volwaardige maaltijd.
Met dank aan Goed Gevoel